Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Livsmedel

Resursslöseri när ägg slängs i onödan

1:44 min

Mängder av ägg slängs i onödan på grund av en gemensam datummärkning i hela EU. Till skillnad från flera europeiska länder som förvarar ägg i rumstemperatur, förvaras svenska ägg oftast i kyla vilket ger betydligt längre hållbarhet.

Det är Svensk dagligvaruhandel och Konsumentverket som slagit larm om det stora resursslöseriet när mängder av ägg kastas i onödan.

Gemensam datumstämpling inom EU är boven. I stora delar av Europa förvaras ägg i rumstemperatur, medan de i Sverige oftast kylförvaras, vilket förlänger hållbarheten, med minst ett par-tre månader, utöver det datum som anges på förpackningarna.

– Många kunder är väldigt rädda för att använda produkter som gått ut på datum. Men när det gäller ägg blir det stort resursslöseri eftersom äggen, kylförvarade, håller flera månader längre än datummärkningen anger. Jag har en enda gång i mitt liv stött på ett ägg som varit surt, säger Mikael Sund, färskvaruchef inom handeln i Sundsvall, till P4.

Pontus Hellsén/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista