Avtalsrörelsen

Handelsstrejk förbereds i länet

1:06 min

I det största strejkvarslet i fackförbundet Handels historia finns bland andra lantbruksbutiken Granngården med som den hittills enda berörda arbetsplatsen här i länet.

Det gäller bland annat lönerna och trygga anställningar gentemot bemanningsföretag. Handels vill ha samma löneökning som industrin, men i kronor och ören - inte i procent, men omräknat blir det 4,5 procent och inte budet på 2,6 procent. Alltså finns en stor skillnad mellan parterna.

Granngården är den enda butiken i länet som har ett strejkvarsel över sig, men även centrallagret i södra Sverige för Lantmännen som levererar till Granngården har ett varsel.

Totalt i landet ligger det varsel på 75 butiker och lager som är anslutna till Svensk Handel.

Strejk på fredag om inte avtal träffats
Om man inte kommer överens tas cirka 5 600 handelsanställda ut i strejk fredagen den 13 april - medlingsarbetet fortsätter nu under helgdagarna.

I en kommentar säger Granngården att de verkligen hoppas att parterna hittar en snabb lösning i förhandlingarna för att undvika strejk.

– Vår verksamhet går nu in i den mest intensiva perioden gällande bland annat trädgårdsprodukter. En eventuell strejk påverkar oss givetvis mycket negativt, säger Granngårdens chef Leif Thomsson.