Turismen

Norge räddar kommersen i fjällen

1:36 min

Förra året stod norrmännen för hela 40 procent av handeln i Jämtlands län, visar en rapport från Handelns Utredningsinstitut. I fjällbyarna är många företagare helt beroende av den norska turismen.

– Viss tid på året så står norrmännen för 90 procent av vår försäljning. Vi älskar norrmän och vi måste också göra det för utan dem så skulle vi inte existera, säger Lars Ocklind som driver en livsmedelsbutik i Åre.

Hela 60 procent av dem som handlar i Lars Ocklinds mataffär är från Norge. Och det märks att butiken flirtar flitigt med sina norska kunder. På en skylt i taket står det "Smaklig spis", i kassan finns det norska kortterminaler och butiken lägger mycket pengar på lockande reklam i både tidningar och radio i Norge. Men det är inte bara de här kärleksförklaringarna som får norrmännen på fall.

– Det är ett annat utbud i Sverige och bättre priser, säger en norrman i kassan som har fullt sjå att packa ner sitt inhandlade matberg.

Enligt Handelns Utredningsinstitut så kom det 1,3 miljoner norska turister till Jämtlands län förra året.

Jämtland är därmed det län som har högst andel nordisk turism i handeln, sett till sin lilla befolkning. Dels beror det här på att norrmännen gillar att göra shoppingutflykter, dels att de äger bostäder i den svenska fjällvärlden. Något som gynnar företagaren Mats Kålen som varje år kör hundratals norrmän på skotersafari i Årefjällen.

– Norrmännen är här varje helg året runt, de som har hytter och lägenheter i byn. De är väl intresserade av skidåkning och framförallt åker de hit för att handla helt enkelt. Och då spiller det av sig lite på andra verksamheter, så att norrmännen är jätteviktiga för hela byn, säger Mats Kålen.

Men att norrmännen är så viktiga för företagarna i Åre är inte bara positivt enligt Lars Ocklind.

– Just att vi är så beroende av dem är farligt om det skulle vända, säger han.