Ekonomi

Kontantstopp gör det dyrt för föreningar

1:41 min

Bankernas kontantstopp slår hårt mot länets föreningar. Det blir helt enkelt dyrare att sätta in pengar och få fram växel. "Jag tycker att det är tragiskt", säger Annika Eriksson, kassör i en jaktskytteklubb i Hammerdal.

Flera bankar i landet planerar att ta bort all kontanthantering över kassadisken, men i länet är det bara Swedbank som slopar kontanterna. De tar bort den servicen redan i år.

I och med att kontanterna försvinner blir det mer utgifter för föreningarna. Nu kommer istället ett värdebolag att sköta kontanthanteringen och därför kommer det att kosta för föreningar att sätta in och ta ut pengar. Det kommer även att kosta när en förening ska få ut växel för att exempelvis sälja lotter eller fika.

"Dyrare för vissa"
– För vissa föreningar kommer det att bli dyrare. Behöver en förening använda en servicebox så kommer föreningen att ha en extra kostnad för det, säger Ingella Eriksson, som är biträdande kontorschef på Swedbank i Östersund och Krokom, och fortsätter:

– Det här beror på att det är ett värdebolag som sköter den här servicen. De hämtar pengarna och kör till en uppräkningscentral där pengarna räknas.  Värdebolaget kan även köra ut pengar till föreningar, och det finns en kostnad i det som kommer att bli tydlig för föreningarna.

Spara pengar
Swedbank har valt att ta bort kontanthanteringen dels för att de ska får tid för att ge råd till sina kunder, och dels för att spara pengar.

– Om de försvårar på det här sättet kommer folk att byta bank. Och vad har de gjort för besparing då?, frågar sig Annika Eriksson.