Handels konflikt

Fortfarande strejkhot i Östersund

1:35 min

Medlarna i avtalskonflikten mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel lämnade i går kväll ett bud. Men efter dagens förhandlingar har det ännu inte kommit något besked.

Medlarna i avtalskonflikten mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel lämnade igår kväll ett bud. Konflikten gäller bland annat lönerna och trygga anställningar gentemot bemanningsföretag, och berör 5600 handelsanställda i landet. Fack och arbetsgivare lämnade idag på förmiddagen ett svar på budet. Och Handels ombudsman i Östersund, Jaana Pålsson var spänd inför beskedet:

– Ja, det känns spännande och pirrigt i magen. Jag hoppas ju verkligen att det har varit ett bra bud, och att båda parterna har kunnat accepterat det. Det är min förhoppning.

Alldeles nyss sa du att "en konflikt är det sista vi behöver", vad menar du med det?

– Egentligen är det ju ingen som vinner på en konflikt, utan det optimala är ju att parterna sitter och kommer överens. Vi vill ha ett avtal, istället för konflikt, menar Jaana Pålsson.

Handels kräver löneökningar med 860 kronor för anställda i detaljhandeln. Handels menar att det är viktigt att få löneökningar räknat i kronor eftersom många inom branschen har låga snittlöner. Men arbetsgivaren, Svensk Handel har lämnat ett bud räknat i procent vilket innebär att de som har de lägsta lönerna skulle halka efter och få mindre pengar i plånboken jämfört med yrkesgrupper som har bättre betalt, menar Handels.

I Östersund är de anställda vid Granngården varslade om strejk, som bryter ut vid midnatt om parterna inte kommer överens. Men många centrallager som levererar varor till handeln i länet är också varslade, vilket kan leda till tomma hyllor i länets butiker om det blir en långvarig strejk.

Tillbaka på Handels kontor i Östersund, tickar klockan en bit över tio, och Jaana får ett meddelande om att hon ska delta i ett telefonmöte klockan elva. Efter flera koppar kaffe, och vad som känns som en lång väntan, så stänger Jaana dörren om sig. Efter fyrtio minuter kommer hon ut igen:

– Vad jag kan berätta är att medlarna ska fortsätta sitt arbete under dagen. Det är den information jag har fått, meddelar Jaana Pålsson efter en telefonkonferens under förmiddagen