vägar

Olyckskorsningar byggs om

1:39 min

Nu ska två av Frösöns värsta korsningar byggas om. Korsningen vid på- och avfarten till Vallsundsbron byggs om redan i sommar, men den betydligt mer olycksdrabbade korsningen vid Önevägen/Fröjavägen får vänta till nästa år.

Många har genom åren undrat och upprörts över varför inte den olycksdrabbade korsningen mellan Vallaleden och Önevägen/Fröjavägen på Frösön byggs om. Sedan 2003 har det skett 39 olyckor med personskador där, varav tre olyckor hittills i år.

Men nu är det på gång. I höstas bestämdes att olyckskorsningen ska bli rondell. Trafikverket ansvarar för ombyggnaden och kostnaden ska delas mellan Östersunds kommun och Trafikverket. Även infarten till Vallsundsbron ska bli rondell. Där ansvarar kommunen.

Men det blir korsningen vid Vallsundsbron som kommer att byggas om först eftersom kommunen jobbar snabbare än Trafikverket.

Men varför har det inte gjorts något åt olyckskorsningen tidigare eftersom det smällt gång på gång?

 – Man har gjort vissa åtgärder under tidens gång, bland annat satt upp skyltar för att varna bilister som kör för fort, säger Kerstin Holmgren som är projektledare på Trafikverket.

Ska det vara så att en väg drabbas av massa olyckor under en mängd år utan att någon tar på sig ansvaret att bygga om den?

– Man kan tycka att det har tagit lång tid, samtidigt så har det faktiskt inte varit så många personskador och det är det som är det viktiga, säger hon.

39 personskador på 9 år, är inte det ganska mycket?

– Jo det är ganska mycket. Men man måste se det här i en helhet, det finns väldigt stora behov och väldigt lite pengar. Man får vara nöjd med att vi är igång och kommer att genomföra det här nu och så får man vara glad att det inte har hänt något värre under den tid som vi inte har gjort någonting, säger Kerstin Holmgren.

Olycksstatistiken kommer från Transportstyrelsen och omfattar inte olyckor som bara resulterar i plåtskador, där ingen människa skadas.