Energi

Solcellsbidrag går åt som smör i solsken

1:35 min

Hade du tänkt att söka pengar för att sätta upp solceller på huset så är dags att sno på. Här i länet finns det bara 200 000 statliga solcellskronor kvar att ansöka om i år enligt länsstyrelsen. Men något bidrag för att installera solfångare existerar inte alls längre.

Det blev Frösöbon Rodi Zappala varse när han sökte stöd för solfångarna på familjens nybyggda hus.

– De är en ställning av ungefär tio stycken rör, rätt eleganta som glittrar i solen. De kanske till och med visar att vi som bor här tänker litegrann på miljön och ekonomin, säger Rodi Zappala.

Men familjen Zappalas solfångare blev en dyrare affär än de trott. När de i höstas ansökte om bidrag hos länsstyrelsen så var pengapotten slut för året och vid årsskiftet tog regeringen sen helt bort det ekonomiska stödet för just solfångare. Snopet tyckte Rodi Zappala.

– Vi räknade med att det skulle finnas stöd tillbaka, så vi tyckte det var väldigt trist, säger han.

Men att den egna plånboken tog styrk är inte det som han tycker är värst med att bidraget för solfångare tagits bort.

– Det kan leda till att många inte kommer att välja det här alternativet för det är en ganska dyr investering, säger Rodi Zappala.

Även Östersunds kommuns energi- och klimatrådgivare Åke Möhring menar att statliga bidrag är en nödvändig morot för att länsborna ska satsa pengar på att utnyttja solens strålar. För att göra varmvatten med solfångare eller el med solceller.

– Jag tror att det skulle vara många fler som tänkte i de här banorna om de fick den här klappen på axeln, att får ma ett litet bidrag så kan man satsa mer på det, säger han.

Men jämtlänningarna är alltså inga soldyrkare av naturen när det gäller det här?

– Det har inte visat sig det ännu i alla fall, man är fortfarande skeptisk till det. Man säger ju att det inte finns någon sol i Jämtland men tittar man riktigt krasst så har vi lika mycket sol som södra Skåne om man tar bort de tre sämsta månaderna på året, säger Östersunds kommuns energi- och klimatrådgivare.