Skolorna och förskolorna i Krokoms kommun är fyllda med barn. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
familjeliv

Barnboom i Krokom

Birgitta Lundgren: ”Det är oerhört positivt”
1:35 min

Det finns drygt 1000 barn inskrivna i omsorgen och förskolan i Krokoms kommun och inte någon kommun norr om Knivsta har så många små barn i förhållande till befolkningen. Något som gör att det krävs en hel del insatser från kommunen.

– Det är oerhört positivt för oss, vi har hela tiden utmaningar att både rekrytera och planera för både skolan och barnomsorgen i en växande miljö säger Birgitta Lundgren som är förvaltningschef för barn och utbildning.

Antalet skolbarn ökar igen efter några år av nedgång. Mest ökar det kring Ås där det flyttar in många barnfamiljer. Kommunen har länge haft svårt att hinna bygga ut barnomsorg och skolor och motgångarna fortsätter när skolan i Sånghusvallen försenats och när boende inte vill vara granne med daghem. Kommunen har några provisoriska lösningar, men det ska bli bättre, lovar Birgitta Lundgren

– Vi har några olika alternativ som är på utredning just nu och ska kostnadsberäknads, vi kommer att ha en lösning, säger Birgitta Lundgren.

Men ni vet inte hur den lösningen kommer att se ut?

– Nej hur den ser ut, det vet vi inte idag, säger hon.

De flesta barnen bor i tätorterna eller i Ås men det finns många barn i ytterområdena också. Barnboomen i Krokom innebär också att kommunen söker efter personal till nya dagis och skolor. Det finns 30 jobb med pedagogisk inriktning hos arbetsförmedlingen i dag i Krokom.

– Det är en brist på förskollärare i Sverige och vi får slåss med övriga kommuner när det gäller att rekrytera. Om man dessutom ökar som vi gör så blir det extra påtagligt att vi är i stort behov av förskollärare säger Birgitta Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".