Det råder delade meningar om hur många elektriker i länet som jobbar svart. Enligt facket är det väldigt få. Foto:Scanpix/AP Photo/Thomas Kienzle
Arbete

”Få svartjobbande elektriker i länet”

Sven Höckert: ”Få svartjobbare i länet”
1:18 min

I radion i morse kunde du höra elektrikern Per Häggkvist från Mörtån utanför Stugun berätta att han fått lägga sitt enmansföretag på is, eftersom han upplever att han blivit utkonkurrerad av andra elektriker som jobbar svart. Men enligt Sven Höckert som är Svenska elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland och Härjedalen så finns det inte några svartjobbande elektriker i länet.

– Nej, jag är av den åsikten att det inte finns. Men däremot är det många som tror att det gör det, för att det snurrar så många företagsbilar runt om både kvällar och helger, säger Sven Höckert.

Många är idag delägare i ett företag, många är stationerade i hemmet. En del har det som en förmånsbil, så att de får använda företagets bil dygnet runt, och en del använder bilarna till och från jobbet, menar Sven Höckert. Han  påpekar också att några kanske jobbar flextid, och jobbar över en kväll, för att istället vara hemma en fredag, till exempel.

Sven Höckert hävdar att det förekommer väldigt lite svartjobb i länet:

– Det jag hör ute i alla fall, är att det har minskat fruktansvärt under hela 2000-talet, och definitivt efter att rotavdragen kom in, säger han.

11 000 länsbor använde ROT-avdraget förra året. Och det verkar som att rotavdraget har medverkat till att svartjobben inom byggbranchen har minskat. Det menar även Pia Bergman, som är nationell samordnare mot svartarbete på Skatteverket:

– Vår uppfattning är väl att det har minskat i förhållande till privatpersoner. Det vill säga att de arbeten inom byggsektorn som privatpersoner köper, där har vi den uppfattningen att det har minskat, menar Pia Bergman på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".