1 av 2
Ayla Engström och Malin Bengtsson. Foto:Leif Landin/Sveriges Radio.
2 av 2
Kanske det blir något i den här stilen i framtiden ? .Foto:Stefan Hanberg/Sveriges Radio
Kultur

Jamska på nätet

Idéracet - Jamtarna
7:46 min

"Jamtarna" är det fjärde laget i Idéracet som vi presenterar den här veckan. De vill sprida jamskan med moderna medel. Det är Ayla Engström och Malin Bengtsson som berättar, i laget ingår också Jonathan Engström.

Så här beskriver de själva sin idé:

Eftersom dagens ungdomar sitter mycket framför datorn, så skulle man kunna göra en översättningssida där man kan översätta ord och även lyssna på jämtländska låtar mm. Kanske också ha ett galleri med bilder över jämtland, det skulle kunna vara lite som pekbilder på t ex. en ko där det jamska namnet står under bilden alltså "kuan". Man skulle även kunna göra en APP som många kan ladda ner till sin telefon, då har man alltid jamskan nära till hands.

Idéracet är en tävling i sju av länets kommuner, samt Ånge och Sundsvall. Det är ett samarbetsprojekt och verksamheten finansieras av kommuner, EU och svenska staten genom Sveriges Landsbygdsprogram 2007-2013.

Fem lag är i final i Åre 5 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".