Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Gastric Bypass

Nekas bukoperation trots svåra besvär

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 06.52
Gunilla Nord: ”Det blir stora öppna sår”
(1:38 min)
Gunilla Nord från Skucku har gått ner 40 kg sedan hon gjorde Gastric Bypassoperationen. Foto: Agneta Nilsson

Viktoperationen Gastric Bypass leder ibland till ett rejält hudöverskott på magen. Då kan landstinget bekosta en bukoperation. Gunilla Nord i Skucku har idag tolv centimeters överhäng. Men någon operation får hon inte göra trots att överhänget idag hindrar henne från att leva normalt, eftersom det blir sår på magen och låren.

Viktoperationen Gastric Bypass leder ibland till ett rejält hudöverskott på magen. Då kan landstinget bekosta en bukoperation.

Gunilla Nord i Skucku har idag tolv centimeters överhäng. Men någon operation får hon inte göra. Överhänget hindrar henne idag från att leva normalt, eftersom det blir sår på magen och låren.

– Det gör ju väldigt ont i de här såren. Det blir väldigt stora öppna sår som vätskar, och det tar lång tid innan de läker ihop. Då får man använda kortisonsalvor och kroppspuder, och man måste tvätta sig flera gånger per dag, berättar Gunilla Nord.

Till sist sökte Gunilla hjälp för sina besvär:

– Ja, jag ringde till kirurgen och sa att jag ville ha hjälp med att ta bort överhänget. Men de hänvisade bara till Jämtlands läns landstings regler, att de hade en BMI-gräns på 26, att de inte kunde hjälpa mig inom tre år och att jag måste ha varit viktstabil i sex månader, säger hon.

BMI eller body mass index är ett mått på hur mycket man bör väga i förhållande till sin längd, och som normalviktig bör man ha ett BMI mellan 19 och 25. Gunilla Nord i Skucku har gått ner 40 kilo, men har fortfarande ett BMI på 29, och får därför ingen operation.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Jag gör det absolut inte för skönhets skull, utan det  är för medicinska och praktiska orsaker, eftersom jag inte kan röra mig utan att få sår. Jag kan heller inte gå ner mera i vikt. Jag har varit viktstabil i åtta månader ungefär, berättar hon.

Gunilla Nord har svårt att förstå att landstinget har satt upp just de reglerna.

– Nja, jag tycker att det bör vara individuellt hur man ser ut, säger hon.

Alternativet för Gunilla Nord blir nu att bekosta sin bukoperation själv. Hos privatläkare kostar operationen cirka 70 000 kronor.

Det här gäller

Sveriges Kommuner och Landsting tog 2008 fram rekommendationer på vilka regler som ska gälla för att få göra en bukplastik på landstingets bekostnad. Där står att man ska ha ett överhäng på minst tre centimeter, och att överhänget ska förorsaka till exempel sår eller eksem i hudvecken, påverkad rörelseförmåga eller låg livskvalitet.

BMI

Body Mass Index (BMI) eller kroppsmasseindex anger relationen mellan vikt och längd enligt beräkningen kroppsvikt i kilon dividerat med kroppslängden i meter i kvadrat. Såhär räknar man ut sitt BMI:

En person som väger 75 kg och är 1,80 m lång har alltså BMI:

___75___ =  23
1,80x1,80


Gränsvärden för BMI:

Viktklasser:                     BMI:

Undervikt                        mindre än 18,5

Normalvikt                      18,5-24,9

Övervikt                          25,00-29,9

Fetma grad 1                  30,0-34,9

Fetma grad 2                  35,0-39,9

Fetma grad 3                  Mer än 40

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".