1 av 2
Stina Pihlström har fått flera samtal från företaget, hon vill nu varna andra. Foto: Johanna Vackdahl
2 av 2
Papper från Företagsguiden. Foto: Johanna Vackdahl
Annonsförsäljning

Blufföretag härjar i länet

Stina Philström: ”Jag vill varna andra”
2:06 min

Ett blufföretag på Svensk handels svarta lista ringer till företag i länet och försöker sälja annonser i en tidning som dom kallar Företagsguiden. Stina Philström, som jobbar med marknadsföring i Östersund, har fått flera påtryckningar per telefon och vill nu varna andra.

– Han låter lite konstig, lite så där som att vi känner varandra. Ungefär så här: ja, nu talas vi vid igen och nu har ju du bokat en annons hos oss i februarinumret och nu är det nästa annons som ska vara inne nästa vecka, säger hon.

Men Stina Pihlström är helt säker på att företaget hon jobbar på aldrig har köpt någon annons i en tidning som heter Företagsguiden. Trots det kunde Företagsguiden ändå skicka över en tidigare annons.

– I faxet jag fick så var det en kopia på en annons som vi haft tidigare i en helt annan tidning som de då har kopierat. Och är man då lite stressad och inte riktigt vet var det var man annonserade i februari och det kommer ett korrektur med rätta logga och rätt budskap på att bara att godkänna, så är det nog lätt hänt att man bara godkänner i farten. Så jag vill nu varna för den här Företagsguiden, säger Stina Pihlström.

Hon är långt ifrån ensam om att vilja höja ett varnande finger. Företagsguiden har under flera år fått så många klagomål och polisanmälningar på sig att de 2010 hamnade på Svensk handels varningslista över blufföretag. Bland annat varnar Svenska kyrkan för Företagguiden på sin hemsida och Hallandsposten skriver att Hylte kommun blev bluffad på 300 000 kronor.

För att nå Företagsguiden så ringer jag till Stockholm. Där svarar samma person som gång på gång ring Stina Pihlström i Östersund. Han kallar sig för Erik Källman och har svårt att förklara alla klagomål.

– Ja, det kan jag inte riktigt svara på. Det har säkert förekommit anmälningar men ingenting har lett till något annat än en anmälning, säger han.

Men vad är ni för slags företag om folk känner sig lurade av er hela tiden?

– Ja, det finns säkert folk under de här åren som har känt sig halvt lurade eller kanske har till och med skrivit under och trott att det har varit någon annan produkt, säger Erik Källman.

Borde inte ni se över hur ni möter era kunder när det är så många som känner sig lurade?

– Kanske, det ska vi nog ta i beaktande ja, säger Företagsguidens Erik Källman.

Men ni har funnits på Svensk handels varningslista sedan 2010?

– Ja, men en anmälan inom en femårsperiod så ligger man med på listan, säger Erik Källman.

Men det är ganska många som kommenterar på Svensk handels webb att de har blivit lurade av Företagsguiden?

– Jag har inte sett den men är det så är det ju tråkigt, säger Erik Källman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".