Landstinget håller nu på att sammanställa en enkät från länets tonåringar om deras tobaks – och drogvanor. Foto Scanpix
livsstil

Tonåringarnas drogvanor kartläggs

Drygt 40 procent av alla tonåringar i landet röker och eller snusar, om än bara ibland. Det visar Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings undersökning för 2011.
För att ta reda på hur tobaks- och drogvanorna ser ut bland ungdomar i länet har landstinget skickat ut en enkät till 3000 ungdomar och svaren håller just nu på att sammanställs.

Enkäten har gått ut till alla i årskurs nio och år 2 på gymnasiet och över 80 procent av eleverna har svarat på frågorna. Resultatet ska presenteras i höst.

– Det gör att vi kan dra mer slutsatser av svaren och få bättre underlag till det förebyggande arbetet, säger Anna Werme, folkhälsosamordnare vid landstinget.

Den förra undersökningen i länet gjordes för fyra år sedan och sedan dess tror man på folkhälsocentrum att rökningen bland flickor har ökat lite grann.

– Det är något man kan se i hela landet, jag tror att det delvis kan bero på tobaksindustrin jobbar väldigt hårt mot att marknadsföra sig mot just ungdomar med smaksatta lightsnus med mera, säger Anna Nicolaisen, tobakssamordnare vid Folkhälsocentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".