Det är inte alltid lätt att komma överens vid en separation. Foto: SR
Onsdag 25 april 2012

Kvinnor förlorare vid separationer

Rolf Lohse del 2
5:05 min

Är du kvinna och sambo? Då är risken stor att du går som förlorare ur en separation, det säger juristen Rolf Lohse. Han är P4 Jämtlands expert på vardagsjuridiska frågor och kommer att medverka i P4 Jämtland Morgon varannan onsdag framöver.

I det första programmet tog Rolf Lohse upp sambolagen och vad som gäller när ett par som levt tillsammans bryter upp. 

Det är vanligt att kvinnan känner sig förfördelad eftersom det enda sambolagen reglerar är gemensam bostad och gemensamt bohag. Andra tillgångar som aktier, obligationer, bilar med mera tillhör den enskilda personen. 

- Det låter jäkligt gammalmodigt men det är fortfarande så att kvinnor handlar, köper mat och pyntar i huset - som ofta ägs av den andra sambon - medan han investerar i fyrhjulingar, skotrar, båtar, fritidshus och sånt, säger Rolf Lohse.

Klicka på ljudlänkarna och hör juristen Rolf Lohses råd vad du som är sambo bör tänka på för att det ska bli rättvist vid en eventuell separation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".