Aja, baja, Östersund! Microsoft och dess grundare Bill Gates (bilden) håller koll på användningen av företagets produkter. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix
Microsoftaffären

Östersund betalar hemligt skadestånd

Bengt Marsh avslöjar ingenting
5:26 min

Östersunds kommun har, i all hemlighet, tvingats betala ett stort skadestånd till programvarujätten Microsoft. Orsaken är att kommunen använt företagets program i större omfattning än vad de betalat programlicenser för.

Efter förhandlingar har kommunen och Microsoft gjort upp och kommunen har i avtalet förbundit sig att inte berätta hur mycket de betalat.

Men enbart räkningen till advokatbyrån i Stockholm som hjälpte till med uppgörelsen, gick på drygt en halv miljon kronor, skriver Östersunds-Posten.

Varför är ni så hemlighetsfulla? Vad försöker ni dölja?

– Om vi öppnar för det här så kan Microsoft rikta skadeståndsanspråk mot kommunen på grund av att de för motsvarande processer i andra delar utav de 289 andra kommunerna. Då kan de hävda att de har förlorat genom vår öppenhet, säger Bengt Marsh, kommunchef i Östersund.

Klicka på ljudlänken och hör hela intervjun med Bengt Marsh.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".