Valborgsbrasa. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Valborgsmässoafton

Majbrasorna blir färre

Jan Asplund: ”För tjugo år sedan var det många”
1:38 min

Förr brukade brasorna brinna i varje by och stadsdel på sista april. Men så är det inte längre, brasorna blir allt färre. I Östersunds kommun ska det vara tre brasor i kväll, för tjugo år sedan var det mellan 30 och 40 majbrasor i kommunen.

– Någon måste hålla i det här och det är det som är problemet, det är för få som vill anordna majbrasor, säger Jan Asplund på Östersunds kommun.

Att intresset för att anordna majbrasor minskar det märkte även Gunilla Eriksson av för några år sen. Hon bodde i Lillsjön i Odensala och fixade majbrasa i många år i sträck. Sen flyttade hon därifrån och en granne tog över, i år är han bortrest och det blir ingen brasa bland villorna i övre Lillsjön.

– Jag gjorde det för att barnen skulle få något roligt, men också för att kunna städa upp i trädgården, säger Gunilla Eriksson.

Att ta ansvaret för att det blev en brasa och att det såg snyggt ut efterår var en lätt sak, tycker Gunilla Eriksson. Det var litet och oprententiöst och barnen tyckte att det var jätteroligt. men det krävs en liten ansträngning:

– Det krävs en eldsjäl som kan dra i det hela och tycka att det är viktigt och sen brukar det komma fler och vilja hjälpa till och vara med ansvariga, säger hon.

Förr knatades Storsjön av eldar nu är det enstaka brasor och i Östersund är det alltså tre förhandsanmälda brasor.
– Det finns inga frivilliga som vill göra de här traditionella små brasorna hemma i bostadsområdet längre, säger Jan Asplund på Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".