Frösön

Sociala medier orsakade kaos vid dödsolycka

6:28 min

Bilder och information om helgens dödsolycka på Frösön spreds på nätet och via mobiler långt innan anhöriga informerats. Det orsakade kaos och svårigheter för dem som skötte räddningsarbetet.

- Snabbt insåg vi att information höll på att spridas bland allmänheten och att risken var stor att vänner och anhöriga skulle komma till olycksplatsen, säger räddningsledaren Peter Frykman till P4 Jämtland.

Så blev det också. Ovanligt många ungdomar var redan på plats vid de två olycksbilarna på Frösön när räddningstjänsten anlände - och många fler strömmade snabbt till. Enligt Peter Frykman hade polisen extra resurser just den här kvällen och det var tur. Olycksplatsen kunde snabbt spärras av och chockade åskådare kunde hållas borta, annars hade räddningstjänsten fått svårigheter i sitt jobb att hjälpa de skadade.

- Vi var tvungna att tänka på ett sätt som vi inte brukar göra , jag har aldrig varit med om det i den här omfattningen tidigare och jag tror inte polisen gjort det heller, säger Peter Frykman.

I trafikolyckan omkom två kvinnor i 20-årsåldern och ytterligare två skadades svårt. En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppsskada pågår.

Lisbeth Hermansson

lisbeth.hermansson
@sr.se

#link=213163#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista