Nedfallna träd efter stormen dagmar. Foto: Henrik Perälä
Stormen Dagmar

Lantbrukare kräver säkrare el och telefoni

Lantbrukaren Anders Eriksson " Vi kan inte fortsätta att ha det så här"
1:08 min

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver i ett brev till bl.a. landsbygdsminister Eskil Erlandsson att el- och telebolagen säkrar elleveranserna och telefontillgängligheten när det blir stormväder.

Anders Eriksson, lantbrukare i Ångermanland, med 110 mjölkkor vill knappt komma ihåg den gångna vintern:

– Man var väl uppe dygnet runt för att hålla allt i gång, jag brände väl över 400 liter diesel. Och så satte vi in mjölkrobotar frö ett halvår sedan och de är ju också beroende av vatten så vi fick försöka få igång en vattenstation med elverk, så visst blir det besvärligt! säger Anders Eriksson.

Många drabbades av stormens härjningar, inte minst lantbrukarna. Elavbrotten ställde till med stora problem och LRF har nu i ett brev till bl.a. lantbruksminister Eskil Erlandsson krävt att myndigheterna ser till att kraftbolagen agerar och ser till att säkerställa både elen och telefonin när nästa storm kommer.

Det handlar om prioriteringar och där upplever vi att landsbygden kommer i andra hand skriver LRF lokalt i länet i brevet.

– Vi kan ju inte fortsätta att ha det så här, det är ju 2012 och vi ska varken har ström eller telefon. Det måste investeras mera, röja kraftledningsgator bättre och göra allt som bara går, säger Anders Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".