Var tredje propp av p-piller missas.
Läkemedel

Blodpropp av p-piller missas i många fall

Var tredje kvinna som drabbas av blodpropp på grund av p-piller får fel diagnos.

Bara i Västsverige har flera kvinnor i 20-årsåldern fått fördröjd diagnos, vilket lett till allvarliga komplikationer. I ett fall avled en 16-årig flicka.

Det säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Göteborgs universitet till Göteborgs-Posten.

Han granskar varje år en stor del av de fall där svenska kvinnor misstänks ha fått blodpropp av p-piller. Av de senaste hundra fallen har cirka 30 procent fått fördröjd diagnos.

Ian Milsom uppskattar att ungefär 150 kvinnor varje år drabbas av blodpropp som är relaterad till användandet av p-piller. En tredjedel av dessa har fått en felaktig diagnos.

I en kommande artikel i Läkartidningen och i samarbete med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska nu Ian Milsom beskriva problemet för att nå framför allt allmänläkarna eftersom de ofta unga kvinnorna inte sällan söker hjälp på en vårdcentral.

-De söker kanske för smärta i axeln och svarar kanske nej på frågan om de använder läkemedel, säger Ian Milsom, som gärna ser att läkarna i framtiden blir mer lyhörda när de ska ställa sin diagnos.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".