Det blir ingen strejk på Sveriges Television eller Sveriges Radio. En timme innan strejken skulle bryta ut kom parterna överrens. Foto: Emelie Andersson
Arbetsmarknaden

Ingen strejk på Sveriges Radio

Det blir ingen strejk på Sveriges Television eller Sveriges Radio. Parterna har kommit överens om nya löneavtal. Däremot strejkar personal vid bilprovningen.

Med bara en timme kvar till att strejken skulle bryta ut kom parterna, Almega och Unionen, med hjälp av medlarna överens om nya löneavtal, enligt Almega.

Avtalet på tv-området ger löneökningar på 2,6 procent på ett år. En av tvistefrågorna rörde de så kallade individgarantierna. Där fick arbetsgivarna ge sig. Alla anställda på avtalsområdet garanteras minst 300 kronor extra i månaden. Arbetsgivarna vill helst inte ha några sådana garantier alls. Unionen hade krävt ytterligare 0,2 procent i lönepåslag, för innebrända kompetenspengar i 2010 års avtal, men så blev det inte.

Strejk på bilprovningen
Strejken vid mängder av bilprovningar gick i gång klockan 16 på onsdagseftermiddagen. Bland annat vid bilprovningen i Strömsund. Ungefär var tredje bilprovningsstation stänger till följd av strejken.

Beskedet från parterna till TT är att samtalen fortsätter. Enligt uppgift har Almega däremot nått en överenskommelse med Sveriges Ingenjörer som innebär 2,8 procent i löneökningar på 13 månader, inklusive de 0,2 procenten som Almega och Unionen tvistar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista