Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Glesbygd

Svenstavik kan bli utan apotek

Glesbygdsapoteken ligger illa till. Nästa år kommer flera apotek troligtvis att försvinna eftersom lönsamheten är för liten, och apoteket i Svenstavik är ett av dem som riskerar att läggas ner.

Vid regeringens apoteksreform för snart tre år sedan var målet mångfald och att det skulle finnas ett bra urval av apotek i hela landet. Men från och med nästa år kommer många glesbygdskommuner att stå utan apotek, eftersom att apoteksföretagen vill stänga ner apoteken på grund av dålig lönsamhet.

Apoteken är skyldiga att inte lägga ner några apotek fram till mars nästa år, men sedan går avtalen med staten ut och då får apoteken göra vad de vill. Sälja, lägga ner eller fortsätta bedriva verksamhet.

Svenstavik i fara
Apoteket Kronans droghandel är ett av de bolag som har flera apotek i glesbygden och de medger att apotek på mindre orter kommer att läggas ner nästa år. Apoteket i Svenstavik är ett av 33 apotek som klassas som glesbygdsapotek och det ägs av Kronans droghandel. Men Andreas Rosenlund, som är informationschef på Kronans droghandel, är försiktig med att dra några slutsatser.

– Det finns ingen anledning till oro just nu, det är ju så att vi har ett avtal som löper fram till våren 2013 och vi är helt övertygade om att vi kommer att hitta en lösning tillsammans med regeringen kring hur glesbygdsapoteken ska hanteras, säger han.

Speciell ersättning
Han tror att det kan behövas en särskild ersättning för att hantera glesbygdsapoteken, så att man säkrar upp läkemedelsförsörjningen i hela landet. Som det är idag är det svårt att få en lönsamhet.

– Alla är intresserade av att ha en bra och fungerande läkemedelsförsörjning i hela landet, både vi och andra, så vi kommer säkert att hitta en lösning på det här, säger Andreas Rosenlund.

Lotta Löfgren
Lisa Linder Lindberg/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista