Foto: Marcus Frånberg
Ungdomsbrottslighet

Åre satsar extra på ungdomsbrottsligheten

"Det fanns en alllmän oro för ungdomarna i kommunen"
3:06 min

Det har funnits en allmän oro över ungdomsbrottsligheten i Åre kommun. Mycket alkohol och stök på byn fick många att reagera. För ett år sedan inleddes projektet "Lugna gatan Åre", som fått god effekt.

För ungefär ett år sedan fanns det en allmän oro i Åre kommun för ungdomarna. Då bestämde sig bland annat socialtjänst, skola, kyrka, fritidsledare, fältassistenter och polis att gå ihop för att hitta gemensamma strategier för hur man skulle fånga upp de här ungdomarna.

– De som jobbade med ungdomar i sin vardag tyckte sig märka en förändrad attityd och att det var en slags håglöshet och att de inte mådde bra helt enkelt. Plus att man upptäckte att det var många som drack mycket alkohol. Det handlade framförallt om ungdomar på högstadienivå, berättar Malin Bergquist som är drogsamordnare i Åre kommun.

Tillsammans startade de ett projekt som heter "Lugna gatan Åre".

– Vi har jobbar rätt intensivt med ungdomar under det här senaste året. Själva insatserna har vi börjat köra igång nu, men när vi började träffas och diskutera kring de här sakerna så märkte man ganska snart en skillnad, att det blev lugnare, berättar hon.

Projektet går ut på att utvalda ungdomar i kommunen får en utbildning, som sedan ska kunna leda till att de kan starta ungdomsaktiviteter i kommunen och vara goda förebilder för andra ungdomar. En annan del i projektet handlar om att samtliga vuxna som deltar ska bemöta ungdomarna på samma sätt. Och det har redan gett resultat, menar Malin Bergquist.

– När ungdomar blir bemötta på samma sätt från vuxenvärlden så blir det ett lugn, en trygghet, på ett annat sätt.

Agneta Nilsson
agneta.nilsson@sverigesradio.se

Emelie Andersson
emelie.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".