Bara en bråkdel av alla som anmäler att deras fordon skadats av en dålig väg för någon ersättning av Trafikverket. Foto: Scanpix
transport

Svårt att få ersättning för vägskador

1:01 min

Om du skulle skada din bil genom att köra ner i ett potthål eller en grop i vägen så ska du inte räkna med att få ersättning från Trafikverket.

– Att man får en skada eller att en väg är dålig, ger inte automatiskt rätt till någon skadestånd, säger Lennart Helsing är pressansvarig, Trafikverket Region Mitt.

I Sverige är det runt 3500 personer som ansöker om ersättning för sina skador hos Trafikverket varje år. Men det är ytterst få som beviljas någon ersättning, bara fem till åtta procent.

– Det vilar ett stort ansvar på föraren själv att anpassa sig till hur vägen faktiskt ser ut, säger Lennart Helsing.

Det är först om staten har gjort något ”fel” som man kan få ersättning.

– Om det har blivit fel vid ett beläggning arbete eller vid en linjemålning, eller om vi fått kännedom om en vägskada och sen inte gjort något åt den inom rimlig tid, då kan man få ersättning, berättar Lennart Helsing.

– Men vi kan inte ge ut ersättning för skador orsakade av sådant som vi inte känner till, avslutar Lennart Helsing på Trafikverket.

Klas Ullerstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista