Lisa Engman Roos cykelpendlar året om. Foto: Marcus Frånberg
Cykling

Här har vi dåligt med cykelvägar

1:48 min

Vår och nypumpade cykeldäck, javisst - men Östersundare som gillar att cykla har betydligt färre meter cykelväg per invånare än riksgenomsnittet. Samtidigt som man ligger i framkant på att få folk att cykla året runt.

Östersund hamnar i jumboklassen vad det gäller cykelvägar med 1.6 meter cykelväg per invånare. Samtidigt toppar sommarstaden Helsingborg med hela 4 meter per person.

Vintercyklister
Cykelfrämjandet som tittat på 30 kommuner i landet har samtidigt sett att Östersund ligger betydligt bättre till när det gäller att informera om cyklandets fördelar och satsningen på vintercykling. Bland annat har man prioriterat plogningen på cykelvägar och under några vintrar delat ut gratis vinterdäck.

Mait Adsten vid Cykelfrämjandet i länet ger både ris och ros åt Östersunds kommun och förstår att ett begränsat antal medborgare ger ett begränsat antal skattekronor.

– Det är bra här på många sätt men i närheten av skolor behöver det byggas bättre cykelvägar. Nu kör många föräldrar sina barn med bil, något som i sin tur förvärrar möjligheterna för andra barn att cykla, då det blir mycket livlig trafik under morgonrusningen kring skolan, säger hon.

Kan satsa mera
Cykelpendlaren Lisa Engman Roos tycker att bra cykelvägar är en självklarhet och säger att de funkar bra mellan Odensala och centrala stan, men det går att göra mer.

– Vill kommunen ligga i framkant och värna både miljö och hälsa ska man nog bygga vidare för att öka cyklandet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista