Torbjörn Mårtensson som är chef för deltidsbrandmännen i Jämtland märker hur det blir allt svårare att rekrytera nytt folk till räddningstjänsten. Foto: Britt-Inger Hellström.
Räddningstjänst

Svårt att värva nya brandmän

1:18 min

Det saknas folk inom deltidsräddningstjänsterna i både Västernorrland och Jämtland. Med tiden har det blivit allt svårare att rekrytera nya brandmän och i förlängningen får det förstås konsekvenser, främst för dom som bor långt bort.

– Det är olika på olika orter, i Jämtland är det till exempel svårast i Hotagen och i Gällö, säger Torbjörn Mårtensson som är chef för deltidssektionen i räddningstjänsten i Jämtland.

Svårigheten är att människor ofta arbetar på en ort och bor i en annan. Då kan man inte snabbt ta sig till brandstationen eller binda sig för en beredskapsvecka.

En annan svårighet är att det finns för få utbildningsplatser för dem som ändå vill vara med.

Ett hinder är också att få har körkort för tung lastbil.

Det är glesbygden som drabbas hårdast,det är få personer som man kan rekrytera och medelåldern är hög.

Men i och i närheten av städerna väntar man sig att få bekymmer inom några år.

– I Örnsköldsviksregionen saknar vi 2-3-4 personer på alla de nio deltidsstationerna, säger Mats Ränning som är räddningschef.

Han är bekymrad och menar att man måste se över varje möjlighet att engagera flera. En tanke är att kompromissa med dom krav på utbildning och snabbhet som finns nu.

I Sundsvallsområdet har man ännu inte stött på problemet. Det är relativt tätbefolkat.

– Vi räknar med att problemet kommer även till oss, säger Tomas Örn som är räddningschef. För det blir svårare att hitta folk och intresset hos allmänheten minskar.

Problemet är lika runt om i hela landet, men alltså svårast i glesa trakter.

Det pågår diskussioner om att lätta på kunskapskraven. Det är bättre att någon kommer än ingen alls är tanken. Man talar också om att fokusera rekrytering på kommunanställda, eller att det till och med skulle vara ett anställnignsvillkor att bli medlem av deltidsräddningstjänsten

Torbjörn Mårtensson tycker inte att man ska göra kompromisser i kvaliteten. Men man kan bli tvungen att göra omfördelningar av personalen. en ort som tappat en stor del av beffolkningen får kanske en mindre deltidsstyrka.

Han tror inte att det är någon risk att räddningstjänsten utarmas.

-Nej, det är det inte, i vart fall inte nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista