Tomas Andersson (C). Foto: SR
Regionfrågan

(M)-utspel om region upprör

– Moderaten Christer Siwertssons utspel om bildande av en direktvald region förvånar, säger Thomas Andersson gruppledare i Centerpartiet i landstinget.

Han har ilsknat till på Siwertssons och moderaternas senaste utspel i regionfrågan.

Thomas Andersson påminner om att Centerpartiet väckte frågan om bildande av en direktvald Region Jämtland när det stod klart att sammanslagning av Jämtlands och Västernorrlands läns landsting inte längre var möjlig på grund av moderaternas ställningstagande i båda länen.

Centerpartiets förslag har prövats i landstingsfullmäktige så sent som i februari och majoritetspartierna s, v och mp avslog förslaget, konstaterar han.

– Var har Siwertsson och andra ledande partikamrater befunnit sig det senaste året? Det är otvetydigt så att Moderaternas agerande i regeringen och länet har förhalat och direkt omöjliggjort bildande av regioner, slår Thomas Andersson fast.

"Landstingsfullmäktige fattar beslut om sin finansiering av Regionförbundet i juni och då har moderaterna liksom alla andra partier möjlighet att lägga fram sina förslag på en minskad budget samt att förtydliga vad i den regionala utvecklingsverksamheten som behöver verkställas.

Centerpartiet vill se direktvalda regioner för att kraftsamla på utveckling av vårt län och skapa tillväxt, inte för att enbart genomföra besparingar", avslutar Thomas Andersson sin kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista