Miljöfrågor

Kläder - en stor miljöbov

1:13 min

Åtta kilo kläder slängs per person och år i Sverige, och det är dåligt för miljön, enligt Naturvårdsverket som nu arbetar på en nationell avfallsplan för att få bukt med det problemet.

Karina Dill tycker att det är konstigt att det slängs så mycket kläder i Sverige. Det handlar om åtta kilo kläder per år som slängs bort.

– Jag tycker att det är riktigt onödigt. Personligen brukar jag alltid skänka bort kläder, säger hon.

Även Frida Pryds brukar skänka bort gamla kläder.

– Men är de för slita så slängar jag dem.

Frida Prydz är inte ensam om att slänga slitna kläder. Varje år slänger vi åtta kilo kläder per person i Sverige, och det är inte bra för miljön. Naturvårdsverket håller nu på att arbeta med en nationell avfallsplan, och poängen med den är att det ska bli så lite avfall som möjligt av exempelvis textiler. Verket lyfter fram återvinning av just textiler som ett prioriterat område.

– För att tillverka ett par jeans krävs det 11000 liter vatten. Jag tror inte alla vet om vilken miljöpåverkan produktionen av kläder har, säger Kristina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket, och fortsätter:

– Problemet är allt som slängs inte går att återanvända för att kvalitén inte är tillräckligt hög. Men det bästa är om man kan köpa kläder som håller länge. Sedan gäller det alla har en attityd att det är okej att köpa secondhand, säger hon.

#link=279392#        #link=280093#         

Billy Abraha

billy.abraha@sr.se
#link=258084#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.