Konsument

Bensinen billigare nu än förr

Trots en hägrande sommar sjunker bensinpriset. Och faktum är att det inte har varit billigare att köra bil på väldigt, väldigt länge.

1980 kostade en liter bensin 2:80 kronor. I dag pendlar bränslet kring 15 kronor och för bara någon månad sedan var priset och nosade på rekordhöga 16 spänn litern. Men under de 32 åren har även allt annat blivit dyrare och lönerna har stigit. Så rensat för inflationen har bensinpriset bara stigit från strax under 10 kronor litern till 15 kronor. Och med hänsyn taget till att bilarna i dag drar betydligt mindre, i många fall bara hälften så mycket, så har de faktiska bränslekostnaderna sjunkit.

– Andelen av lönen som man använder på transporter gissar jag är lägre i dag, trots det höga priset, säger Ulf Svahn, vd på bränsleorganisationen SPBI. till TT.

Den synbart dramatiska prisuppgången är därför mest skenbar, och merparten är högre drivmedelsskatter.

– Så jag tror inte att det har påverkat konsumtionen speciellt mycket, säger Svahn.

Mindre krigsoro
I det kortare perspektivet har drivmedelspriserna dessutom sjunkit med en krona litern den senaste månaden. Orsaken är att den tidigare turbulensen kring färre raffinaderier i bruk har minskat. Samtidigt har krigsoron i framför allt Iran avtagit något. Dessutom har utsikterna för en snabbare återhämtning i världsekonomin kommit lite på skam igen. Lägre aktivitet i ekonomin ger minskad efterfrågan och därmed lägre oljepris. Enligt Ulf Svahn borde råoljepriset kunna komma ner till cirka 100 dollar fatet, jämfört med dagens nivå omkring 112 dollar.

– Så det finns en möjlig bit ner kvar, men längre ner än så tror jag inte att det går, säger han.

Större efterfrågan
Därmed skulle bensin- och dieselpriset kunna sjunka något lite till inför sommaren. Däremot motverkar det vanliga mönstret att drivmedelspriserna normalt sett brukar stiga inför semestersäsongen när efterfrågan ökar.

– Jag tror att vi kommer att ligga kring de här nivåerna vi har nu, säger Ulf Svahn.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista