Olof T Johansson begär nu skadestånd för tiden han satt häktad, oskyldigt misstänkt för terrorbrott. Foto: Annelie Lanner/SR
Rättsväsendet

Terrormisstänkt begär skadestånd

1:14 min

Renägaren Olof T Johansson från Glen i Oviksfjällen, begär nu skadestånd för att han satt häktad 1999, misstänkt för terrorbrott, efter att kraftledningsstolpar sprängts omkull i Östjämtland.

Han misstänktes vara delaktig i sabotaget mot två av landets större och viktigare kraftledningar som sprängdes i östra Jämtland 1998.

Ett mejl som skickats till en rikstidning med information om attantatet kunde indirekt knytas till Johansson och blev en viktig ingrediens i förundersökningen. Det gick dock inte att använda vidare i brottsutredningen då det kunde vara någon annan som skickat mejlet.Ingen har sedan fällts för brottet.

Ersättning
Nu har Olof T Johansson vänt sig till Justitiekanslern, JK, för att få ersättning. Det är inga större summor det handlar om då han satt häktad bara under en vecka. Ersättningarna är i dag på cirka 30 000 kronor för första häktningsmånaden och därefter sjunker den stegvis till 15 000 kronor per månad.

Sätta punkt
– Det här är så länge sedan att det borde vara avslutat, men jag såg på webben att det var möjligt att begära ersättning efter så lång tid så nu kan de väl få betala. Det här får nu bli ett definitivt slut på historien, säger Olof T Johansson till P4 Jämtand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista