Jesper Tingsborg spelar tv-spel flera timmar varje dag. Ofta blir det mer än tre timmar om dagen. Foto: Billy Abraha
Hälsa

Dataspelande ungdomar får ryggproblem

Jesper Tingsborg: ”Jag och mina kompisar brukar få ont i ryggen”
1:32 min

Allt fler unga får problem med ryggen för att de sitter och spelar för mycket dataspel. Det säger naprapaten Jon Hagberg.

– Jag och mina kompisar brukar få ont, säger Jesper Tingsborg , 16 år.

Över 90 procent av alla barn i Sverige som är mellan 9 år och 16 år spelar tv-och dataspel. En tredjedel av pojkarna som är mellan 12 år och 16 år spelar minst tre timmar om dagen. Det visar siffror från Statens medieråd.

Ett beroende
Jesper Tingsborg spelar tv-spel flera timmar varje dag. Ofta blir det mer än tre timmar om dagen.

– Jag och mina kompisar känner av det gör ont i ryggen. Det blir så när vi spelar väldigt länge, säger han.

Jesper Tingsborg beskriver sitt spelande som ett beroende.

– Det är synd att behöva bli fast i ett spel. Men jag gillar att spela och då bryr jag mig inte om att jag får ont i ryggen, säger han.

Naprapat ser en ökning
Jon Hagberg är naprapat i Östersund. Han märker av att det är allt fler unga som får problem med rygg, axlar och nacke. Anledningen är att många sitter i samma position i långa perioder när de spelar tv-och dataspel. 

– Förr var det kontorsarbetare som kom med datarelaterade problem. Idag är det mycket fler yngre människor som vi hjälper.  Nu jobbar vi mycket mer med att ge övningar för att  aktivera människor så att de kan ha en bra hållning, säger han. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".