Kultur

Nu säljs veteranbussarna

1:31 min

Redan innan sommaren kan veteranbussarna i Östersunds kommun ha en ny ägare. Nu ska de säljas eftersom ingen har råd att ta hand om bussarna.

Östersunds kommun äger sex veteranbussar som finns på Teknikland. Den äldsta är från 1929, och bussarna har tidigare trafikerat länets gator.

Saknas pengar
För ett år sedan tog kultur- och fritidsnämnden i Östersund över de sex bussarna från det kommunala bolaget Vestibulum Fastigheter i Östersund AB. Det är Jemtlands veteranbilsklubb som i nuläget sköter om bussarna, och de betalar ungefär 50 000 kronor per år i underhållskostnader. Men Veteranbilklubben kommer inte att förnya avtalet med kommunen och därför kommer bussarna att säljas, säger Johan Palm som är kanslichef på kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har nämligen ingen möjlighet att ta över driftskostnaderna för bussarna.

Motstånd
Flera röster har tyckt att det är dåligt att kommunen säljer ut något som har ett stort kulturvärde, men det håller Johan Palm inte med om.

– Vi har bara ägt dem i ett halvår och inte haft några kostnader för dem. Och kommunen är inte beredd att betala, säger han.

Bussarna har tillsammans värderats till 400 000 kronor och kommer mest troligt att säljas via en auktionssajt på nätet.