1 av 2
Marit Åberg har valt kooperativ barnomsorg. Hon har två barn på föräldrakooperativet Galaxen i Östersund. Snart ska också Milli, sju månader, börja där. Foto: Britt-Inger Hellström.
2 av 2
Det blir väldigt dyrt om vi måste anställa en förskolelärare, säger Anneli Carlberg som jobbat i 23 år i föräldrakooperativ. Foto: Britt-Inger Hellström
Skola

Föräldrakooperativen kan vara hotade

1:27 min

Föräldrakooperativen i länet kan vara hotade efter ett beslut som tagits i Håbo kommun i Uppland. Där förbjuds föräldrar att arbeta på föräldradrivna förskolor eftersom de anses vara obehörig personal.

Beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten, men om den ger kommunen rätt så hotas föräldrakooperativa daghem i hela landet. Domen blir nämligen prejudicerande, och det betyder att alla andra kommuner kommer att utgå från den tolkningen av skollagen när man utför tillsynen av föräldrakooperativen.

Blir dyrare
På föräldrakooperativet Galaxen i Östersund jobbar Anneli Carlberg som kokerska. Om föräldrar förbjuds att jobba så kommer det att få konsekvenser, säger hon.

– Det kommer ju att bli fördyringar, för antingen blir det för lite personal eller också måste man anställa en och då blir det ju föräldrarna som får betala den, säger Anneli Carlberg.

På Galaxen kostar det drygt 500 kronor per barn och månad. Varje förälder arbetar där sex gånger på en termin. Fyra dagar per vecka finns det en förälder där. Det är också mycket arbete med föreningen på kvällar.

Kooperativen kan dö ut
Marit Åberg har två barn på Galaxen. Hon tror att föräldrakooperativen blir mycket färre om föräldrarna förbjuds att arbete där.

– Vi skulle nog välja ett kommunalt dagis om det börja kommer upp i ungefär samma avgifter, säger hon och fortsätter.

– Det kommer nog inte att bli lika attraktivt och jag tror inte att lika många kommer att söka sig till ett kooperativ.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista