Sjukvård

Tusentals cellprover kan vara felbedömda

0:54 min

Uppemot 8000 gynekologiska cellprover från kvinnor i Jämtlands län kan vara felbedömda. Feldiagnostiken vid Östersunds sjukhus har pågått under flera år och det har visat sig vara en enda anställd som missat cellförändringarna.

Misstaget upptäcktes efter att mödrahälsovårdsöverläkaren vid Jämtlands läns landsting reagerat på att andelen cellförändringar var lägre bland kvinnor från Jämtlands län än bland kvinnor från bland annat grannlänen. Laboratoriemedicin i Västerbotten fick då uppdraget att göra en eftergranskning av 400 prover. De upptäckte då att ett 20-tal prover som tidigare bedömts vara normala istället innehåller celler med avvikelser från det normala.

Ingen missad cancer
— Vi beklagar detta å det djupaste, säger Thomas Höckenström som är medicinskt ledningsansvarig vid Jämtlands läns landsting.

— Även om det i de allra flesta fall tar många år, vanligtvis 10-15 år, för en cellförändring att utvecklas till cancer så ser vi mycket allvarligt på att utredning och behandling kan ha blivit försenad på grund av detta, säger han.

Det handlar inte om missad upptäckt av livmoderhalscancer utan om missad upptäckts av cellförändringar, som senare skulle kunna leda till livmoderhalscancer, enligt landstinget.

8000 prover granskas
Feldiagnostiken vid Östersunds sjukhus har pågått under flera år och det har visat sig vara en enda anställd som missat cellförändringarna. Det kan vara uppemot 8000 prover som blivit felbedömda. Nu ska prover från de senaste åren granskas på nytt.

— Alla prover som är normalbesvarade kommer vi att kontrollera. Eftersom det är frågan om underdiagnostik så utgår vi från att prover skulle kunna vara underdiagnostiserade, säger Tomas Höckenström.

Landstinget kommer att ta kontakt med alla kvinnor som berörs.

— Om vi hittar något prov som är positivt, då kommer vi att kalla kvinnan för ny provtagning. Hör de inget så är allt normalt, säger Tomas Höckenström.

Gynekologiskt cellprov

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om man har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv eller enkelt kan tas bort. Men provet kan även visa på cancer, även om det är mycket ovanligt. De cellförändringar som kan leda till cancer beror oftast på att man blivit smittad av virus när man haft sex.

Källa: www.1177.se

Emelie Andersson

063-160648
emelie.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.