skola

”Förbud strider mot barnkonventionen”

Håbo kommuns beslut att förbjuda föräldrar att arbeta i föräldrakooperativ strider mot FN:s barnkonvention att barnets bästa ska gå först. Det säger Pelle Persson som är rådgivare på Kooperativ Utveckling i Jämtlands län, den organisation som ger stöd till  kooperativa företag.

Håbo kommun vill förbjuda föräldrar att arbeta i föräldrakooperativa daghem eftersom dom inte har kompetens som förskolelärare.

Kommunens beslut är överklagat till Förvaltningsrätten. Domen kommer att påverka alla föräldrakooperativ i landet.

På Coompanion, Kooperativ utveckling i Jämtlands län, som ger stöd till kooperativ, menar man att Håbo kommun inte riktigt förstått hur man arbetar i föräldrakooperativ.

– Föräldrar går inte in som ordinarie pedagogisk personal, personalen som finns är ofta väldigt väl utbildad, säger Katarina Lindgren som är verksamhetschef.

Men hon påminner om svårigheterna i glesbygd att hitta utbildade förskolelärare både till kooperativ och till kommunal verksamhet.

Förvaltningsdomstolen kan ger Håbo kommun rätt.

– I så fall kommer det att bli stora problem på föräldrakooperativen. Då måste man se över hela sitt sätt att arbeta, föräldrar kommer inte våga gå in och göra det praktiska arbetet med städning, matlagning eller att bara vara vuxen bland barnen, säger Katarina Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista