(bilden arrangerad) Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Dubbelmoral

Imamer uppmanar till underkastelse

Med dold kamera respektive hemlig telefoninspelning vände sig två kvinnor till landets tio största moskéer för att be om råd gällande månggifte, misshandel och sex utan samtyckte. I kvällens Uppdrag granskning, som sänds i SVT, framgår att råden från moskéernas representanter många gånger strider mot svensk lag.

Från sex av tio moskéer var svaret att hon som i reportaget låtsades vara misshandlad hustru till en man som gift sig med ytterligare en kvinna, skulle ställa upp på sex med maken, fastän hon inte ville.

Sex av tio tyckte att kvinnan inte skulle polisanmäla misshandeln. Vid en moské rådde delade meningar. Vid en gavs en vagt svar. Bara vid två moskéer var rådet att kvinnan definitivt skulle polisanmäla.

Nio av tio sade att mannen har rätt att under vissa förutsättningar gifta sig med flera kvinnor. Bara en sade att mannen inte kan göra så och att han måste följa svensk lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista