Helge Jonsson är jurist och chef för Landstingets stab. Foto Marcus Frånberg.
Missbedömda cellprover

Landstingets vårdmiss kan anmälas

1:35 min

Efter missen med tusentals cellprover som kan vara felbedömda vid Jämtlands läns landsting kan det nu komma anmälningar från olika håll.

I tisdags kom det fram att kvinnor i Jämtlands län kan ha fått sina gynekologiska cellprover felbedömda. Uppemot 8000 prover kan vara fekatiga och ska granskas på nytt.

Det finns flera sätt att klaga för den som vill det efter den här vårdmissen. I första hand ska man kontakta den mottagning som utfört undersökningen. Vill man sedan gå vidare finns Patientnämnden. Enskilda kan dessutom anmäla misstaget till Socialstyrelsen eller göra en anmälan enligt Lex Maria.

Anmäla sig själv
Landstinget kan även själva göra en Lex Maria-anmälan, men det har ännu inte gjorts.

- Vi anmäler i första hand om en patient har tagit någon form av skada på grund av felbehandling. Ännu har inget sådant upptäckts, men hittar vi det så görs det en anmälan direkt, säger Pia Collberg, överläkare vid mödrahälsovården.

Västerbottens Landsting
En annan sida på den här historien är att det är Västerbottens landsting som äger och driver det aktuella labbet där felanalyserna gjorts. Ett skadeståndskrav från Landstinget i Jämtlands län är inte uteslutet.

- Det är möjligt, men det kan jag inte uttala mig om, säger Helge Jonsson som är jurist vid Landstinget i Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista