1 av 5
Lisa Nilsson är enda anställd vid textillaboratoriet i Östersund. Foto: Nina Eriksén
2 av 5
Pål Dufva på Woolpower nyttjar universitetets laboratorie mycket. Foto: Nina Eriksén
3 av 5
Testerna på Mittuniversitetet går sedan vidare till produkter i fabriken hos Woolpower. Foto: Nina Eriksén
4 av 5
Maskinen nöter tyget i olika intervaller för att testa hållbarheten. Foto: Nina Eriksén
5 av 5
Labingenjör Lisa Nilsson utför olika tester för ett 10-tal företag. Foto: Nina Eriksén
produktutveckling

Unikt textillab för samman konkurrenter

1:09 min

Flera företag i Outdoorbranchen ser möjligheten i att testa sina textilprodukter på Mittuniversitetet i Östersund. I universitetets regi drivs idag en testverksamhet som skapar samarbete mellan konkurrenter.

– Det har varit väldigt positivt och många är engagerade, säger Lisa Nilsson som är labingenjör och ser att projektet ger utdelning.

Labverksamheten startade på Mittuniversitetet i Östersund 2010. Idag kommer ett 10-tal företag till labet för att se hur olika material håller, om de nöts fort eller om de pallar för de tryck som är beräknat.

Unikt
I Sverige finns det bara ett fåtal testanläggningar och inget av dem arbetar på samma vis som i Östersund. Där kan nämligen företagens utvecklare komma och testa material själva. Något som uppskattas av Pål Dufva som är produktutvecklare på Woolpower.

– När man är där stöter man ofta på andra bolag och det blir en bra samverkan. Alla bolag här är så små så ju mer vi kan samverka desto starkare blir vi.

Gratis tester
I dagsläget är det gratis för företagen att göra tester i Östersund och labet bekostas genom 2,7 miljoner från universitetet och 2,7 miljoner från tillväxtverket. Laboratoriet är inte ackrediterat och kan därför inte godkänna textiler men de kan göra "förtester" så att bolagen får en uppfattning om produkten.

Nu har mittuniversitetet fått ytterligare stöd och planerar att bygga ett laboratorium där man också ska kunna testa hela plagg och göra kombinationstester med mänskliga testare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista