Det finns bara några få mjölkbönder kvar i hela Härjedalen, frågor har nu väckts om Arla verkligen kommer att hämta deras mjölk även i framtiden. En som tycker att de måste ta sitt ansvar är mjölkbonden Karl-Olof Sundeberg från Hede. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
lantbruk

Härjedalsbönder hoppas Arla inte sviker

1:15 min

Snart finns det bara ett par bönder kvar i Härjedalen som kommer att leverera mjölk till Arla. KRAV-bonden Karl-Olof Sundeberg i Hede är en av många som frågar sig om mejerijätten kommer att köra så långt för enstaka gårdar:

– Jag tycker att de måste känna ett stort ansvar med att vi har följt med i den här processen när det har centraliserats och blivit större mejerier. Vi tycker att de måste ta sitt ansvar och vi hoppas och tror att de kommer att göra det också, säger mjölkbonden Karl-Olof Sundeberg.

Oavsett om det är för att ta ansvar eller inte, så är faktum att mjölken ska hämtas även i framtiden av bondeägda Arla. Den särställning som mejerijätten har i länet gör att konkurrensreglerna säger att de inte kan neka, om bonden bara levererar minst 100 liter varannan dag. Dessutom är det bönderna själva som i huvudsak skriver regelboken.

– Arla stänger aldrig av en nuvarande leverantör, säger Jonas Westling som är regionchef för Arla region nord.

De befintliga mjölkleverantörerna i Härjedalen och Jämtland kommer de även i fortsättningen att få sin mjölk hämtad från Arla?

– Absolut, säger Jonas Westling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista