Arkivbild från landstingets presskonferens. Foto: Nehro Mostafaee
sjukvård

Sanna kan ha drabbats av cellprovsmissen

Sanna: ”Jag blev helt ställd, jag förstod ingenting”
0:55 min

Sanna Sand Carlsen kan vara en av dem som fått sitt gynekologiska cellprov felbedömt. Efter provtagningen i Östersund verkade allt lugnt, men sedan kom helt andra besked från en läkare i England.

Sanna gjorde ett cellprov i Östersund 2010, men sjukhuset hörde aldrig av sig och hon förutsatte då att det inte var några problem. Två månader senare upptäckte engelska läkare att hon hade stora cellförändringar.

– Jag blev ju helt ställd, jag förstog ingenting. När man är 24 år och får ett brev hem på posten där det står att man har högsta graden cellförändringar så tänker man ju bara att man har cancer. Jag blev ju helt knäckts, berättar Sanna Sand Carlsen.

Hennes prov är nu ett av de drygt 8000 prover från Östersunds sjukhus som ska granskas på nytt. Om det första provet hade visat på förändringar hade hon kunnat få sin behandling ett år tidigare.

– Om det visar sig att det var en miss så tycker jag att det är ganska hemskt, säger Sanna som idag är friskförklarad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".