En av de misstänkta förs in till häktningsförhandlingen.
1 av 3
Under fredagsförmiddagen pågår häktningsförhandling mot en man och en kvinna som misstänks för medhjälp till mordförsök. Foto: Nehro Mostafaee
Misstänkt förs in till förhandlingarna
2 av 3
Foto: Nehro Mostafaee
Poliser står och pratar
3 av 3
Foto: Nehro Mostafaee
Strömsund

Två häktade för mordförsöket på imamen

1:47 min

På fredagen häktades två personer på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mordförsök på den man som sköts i Strömsund i februari. Huvudmannen är fortfarande på fri fot, men han är känd av polisen.

Det var den 22 februari i år som en religiös ledare från Uzbekistan sköts i huvudet i Strömsund. Idag häktades två personer, en man och en kvinna i 30-årsåldern, som på sannolika skäl misstänks för medhjälp till försök till mord. Det är den starkare misstankegraden. De häktade bor i södra Sverige sedan ett par år tillbaka, men är uzbekiska medborgare.

Enligt åklagaren ska paret inte ha varit på plats i Strömsund vid själva mordförsöket utan ska på annat sätt - före, under och efter - varit delaktig i försöket att döda mannen.

– Jag påstår att det är sådant som har hjälpt gärningsmannen i sitt försök att döda den här personen, säger åklagare Krister Petersson.

De häktade nekar till brott.

Huvudmannen är fortfarande på fri fot. Han är känd av polis och åklagare, men de vill inte säga så mycket om vem mannen är. Även han kommer från de forna öststaterna, mer än så säger inte Krister Petersson.

– Jag vill inte säga allt för mycket för den personen är ju fortfarande på fri fot, men det finns en del material om honom. Dels vittnesuppgifter, vi har uppgifter om att han har varit inne i olika affärer, vi har säkrat övervakningsfilmer från de affärerna och så vidare, så på det sättet tycker jag nog att vi har en ganska god bild om vem han är, säger Krister Petersson som är åklagare vid Internationella Åklagarkammaren i Stockholm och som leder förundersökningen.

Ett av huvudspåren för polisen har varit mannens politiska engagemang i sitt hemland. Han är en känd religiös ledare i hemlandet Uzbekistan. Men åklagare Krister Peterson är försiktig och vill inte spekulera i om det är motivet till varför de försökte döda mannen. Han vill heller inte säga om det finns någon koppling mellan de misstänkta och den skjutne mannen, mer än att de kommer från samma land.

Nu ska de häktade förhöras ytterligare och åklagaren planerar att begära den misstänkte huvudmannen häktad i sin frånvaro.

– Kan vi lokalisera den personen, var han befinner sig i världen, så kommer jag kunna begära att han kommer hit till Sverige på ett eller annat sätt, säger Krister Petersson.

Mordförsöket

#text=4980076#
#text=4983638#
#text=5112690#
#text=5123744#
#text=5190898#
#text=5192483#
#text=5194496#
#text=5195427#
#text=5197287#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista