De nya mopederna blir en allt mer ovanlig syn i vårt län. Foto: Scanpix
fordon

Dramatisk minskning av mopeder i länet

1:04 min

Det har skett en dramatisk minskning av antalet EU-mopeder i Jämtlands län de senaste åren. År 2007 nyregistrerades 695 mopeder, i fjol var det bara 116 stycken.

Tommy Nilsson är utbildare på en trafikskola, han tror att det beror på det nya AM-körkortet.

– Från tiden då det var det "gamla" körkortet har det hänt jätte mycket. Nu har det blivit mycket mer krav, och ett högre pris på kortet. Så det har nog avskräckt en del i alla fall, säger Tommy Nilsson.

2009 ville Trafikverket öka trafiksäkerheten, därför skärptes körkortsreglerna och ett nytt körkortsbehörighet infördes - AM. Men redan då hade mopedförsäljningen börjat minska. MC- och mopedhandlare som Sveriges Radio har pratat med nämner en sviktande konjunktur och en mättad moppemarknad, som orsak.

Men Tommy Nilsson på körskolan menar att ungdomarna i stan, de som hakade på trenden med moped, är de som har försvunnit.

– Jag tror att de som tar AM-kort idag är mindre känslig för kompisarna hur kompisarna gör. Tidigare var det så att skulle andra kompisarna ha så skulle dom också ha, säger han och fortsätter:

– Det kanske har att göra med att jag bor på ett sådant ställe att jag måste kunna ta mig fram - de är mer frekventa nu än de som hade moppe inne i stan, som tog bara för att de andra tog. De har nog backat tillbaka litegrann, säger Tommy Nilsson.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista