Personalen på Länsbiblioteket vill få slut på supandet i och utanför lokalerna. Foto: SR.
Alkohol

Problem med fylla på länsbiblioteket

1:39 min

Det är inte helt ovanligt att mötas av fylla, piss och stoj när man besöker Länsbiblioteket i Östersund. Nu vill personalen att man utökar gränsen för var man får dricka alkohol i Östersund.

En av stans så kallade a-lagare som själv brukar sitta vid bibblan ser också det här problemet.

– Jag förstår att personalen tycker att det här är ett problem och konstigt vore det annars, men är man ute och dricker och så sätter man sig lite här och där, så fungerar det, säger han.

Förbudsgränsen går från Badhusparken upp till Rådhusgatan, ovan den är det enligt de kommunala stadgarna tillåtet att dricka alkohol. Biblioteksområdet blir således lätt en plats där missbrukare hamnar. Dessutom utnyttjas toaletten inne på biblioteket och varje dag plockar personal tombuteljer därifrån och nu vill man alltså få en utökad alkoholgräns. Vid kommunen kan man inte i dag svara på hur frågan ska lösas.

Marina Nilsson som arbetar på Länsbiblioteket har all respekt för den här gruppen människor och att fösa dem mellan olika platser i stan är inte bra för någon, men bibliotekets gäster ska kunna känna sig trygga, inte minst barnen:

– Förra året var det unga elever här som behövde gå på toaletten och när jag öppnade dörren så stod det en person där och tömde sin flaska, barnen blev rädda och sprang därifrån. Det är väldigt synd att sådana händelser uppstår, säger hon.

Marina Nilsson säger att besökarna måste kunna komma till biblioteket utan att känna något obehag att gå dit.

Men kommer ett alkoholförbud kring biblioteket att hjälpa?

– Det är inte så mycket att göra år problemet tror jag, för man kommer ju fortsäta att dricka här, säger den anonyme mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista