Eva Grundberg är rektor på Storsjöskolan. Hon säger att det är trevligt att många vill gå på Storsjöskolan men att det är ett problem att klasserna blir allt större. Foto: Billy Abraha
utbildning

Fria skolvalet skapar problem

1:56 min

Många elever vill till Storsjöskolan i Östersund. Det gör att klasserna blir stora och undervisningen lidande.
– Utbildningskvalitén är bättre i mindre klasser, säger Ola Lindgren, lärare på Storsjöskolan.

Det fria skolvalet, som kom till på 90-talet, gör att elever får söka till vilken skola de vill. I och med reformen får Storsjöskolan fler elever än vad de vill ha och Torvalla tappar. Det får dock oväntat samma konsekvens - klasserna blir större eftersom de elever som blir kvar i Torvalla sätts ihop till stora grupper.

Stor skillnad
Om Storsjöskolan bara skulle planera för barnen i Odensala skulle det bli omkring 20 barn i varje sexa i höst. I och med det fria skolvalet blir det istället omkring 30 barn i varje klass.

Eva Grundberg, Storsjöskolans rektor, tycker att det är en stor skillnad.

– Absolut. Tiden som en lärare får med varje elev blir mindre. Det påverkar undervisningen negativt, säger hon.

Carina Bergqvist är rektor på Torvallaskolan och hon tycker att det är synd att många väljer bort Torvalla. Hon säger att skolan just nu bara har hälften av alla elever som skolan egentligen skulle kunna ha, och många lokaler står tomma.

Outnyttjade skollokaler
Hur Östersunds kommun ska bli kvitt alla outnyttjade skollokaler är en omdiskuterad politisk fråga. Björn Sandahl, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun, säger att tomma lokaler är en direkt konsekvens av elevernas valmöjligheter.

– Vi tillåter våra barn och föräldrar att välja. Då blir det färre barn på några ställen. Om det beror på att det är en bättre eller sämre skola spelar ingen roll. Det är så verkligehten ser ut i vår verksamhet, säger han.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista