1 av 9
Restaurang Marité i hamnen i Östersund fick omfattande skador av branden i natt. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
2 av 9
Hela övervåningen på Marité blev utbränd. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
3 av 9
Hela övervåningen är utbränd. Idag har räddningstjänsten fått riva tak och väggar för att få stopp på glödbränder som spridit sig i husets stommar. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
4 av 9
Polisen misstänker att branden har startat på övervåningens utomhusterrass. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
5 av 9
Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
6 av 9
Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
7 av 9
Släckningsarbetet pågick långt in på onsdagen. Foto: Håkan Lundqvist
8 av 9
Insatsledaren Niclas Von Essen. Foto: Håkan Lundqvist
9 av 9
Mikael Eriksson är en av ägarna till restaurangen och nattklubben Marité. Foto. Håkan Lundqvist
Brand

"Mycket tyder på att branden var anlagd"

0:58 min

Polisen misstänker att branden på restaurang Marité inatt var anlagd. Det är mycket som tyder på det, säger polisens tekniker Per Handspik.

Under dagen har polisens kriminaltekniker undersökt vad som kan ha orsakat branden som totalförstörde restaurang Marité i Östersund i natt. Polisen misstänker att branden med stor sannolikhet var anlagd och att den startade på övervåningens utomhusterrass.

– Det tyder på att branden är anlagd. Vi har inte hittat någon naturlig brandorsak, och det snabba brandförloppet och en viss historik gör att vi arbetar utifrån den hypotesen, säger polisens tekniker Per Handspik.

Vad är det för historik?

– Det har brunnit där tidigare, för sex år sedan, och då var det anlagt. Därför finns det väll skäl att tro att det skulle kunna vara anlagt den här gången också, säger han.

Branden är rubricerad som mordbrand och nu närmast väntar man på att få upp en hund från en annan ort i Sverige som är specialtränad för att lukta sig till spår och rester av brännbara vätskor.

– Hunden kan ge indikation på om det finns brandfarliga vätskor, om det kan vara något antändningsmedel som kan ha orsakat branden, och det kan ju vara ett bevis för att styrka misstankar om mordbrand, säger Anders Nulu som är polisens insatschef.

Det var vid 03-tiden natten mot onsdag som räddningstjänsten fick larmet om branden på restaurangen, som ligger vid båthamnen i Östersund. Övervåningen är helt utbränd och nedervåningen har fått kraftiga vattenskador, men inga personer ska ha kommit till skada i branden.

En av ägarna till nattklubben, Mikael Eriksson, är ledsen och bedrövad. Flera års arbete är nu förstört. Klubben skulle öppna för sommaren om bara några dagar.

– Det är så tragiskt, 10-11 års arbete är nu borta, men jag är glad att det bara är materiella skador och att ingen människa har kommit till skada, säger han.

– Det känns lite konstigt att det brinner för andra gången inom en femårs period, men förhoppningsvis är det en naturlig förklaring till den här branden, säger Mikael Eriksson.

Det är kommunen som äger den eldhärjade fastigheten, där restaurang Marité är hyresgäster.

-- Vi har tagit kontakt med vårt försäkringsbolag och vi kommer så snart vi bara kan sätta igång med vår egen utredning så vi vet vad vi ska göra åt det här, säger Marcus Holmqvist som har hand om försäkringsfrågor vid Östersunds kommun.

Polisen har hittills fått in väldigt få uppgifter att gå vidare på i sin utredning och vill få kontakt med alla som gjort iakttagelser med koppling till branden, som upptäcktes vid 3-tiden i natt.

P4 Jämtland
nyheter.jamtland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista