Förskolorna får ta hårda smällar när barn- och utbildning i Östersund tvingas verkställa ålagda sparkrav. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Skola och omsorg

Öppna förskolor tvingas stänga

0:52 min

I går beslutade barn- och utbildningsnämnden i Östersund om neddragningarna inom skola och omsorg för att spara in 18 miljoner kronor. Beslutet innebär med största sannolikhet att alla sju öppna förskolor i kommunen ska stängas.

Men beslutet som Västerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet inte ställde sig bakom innebär också att det blir personalminskningar inom förskolan i övrigt för att klara av besparingskravet. Nu ska nämndens beslut lämnas över till kommunstyrelsen.

Nämndens ordförande, Björn Sandal (S), säger att det inte var ett lätt beslut.

– Det är ett hårt slag att vi ska behöva spara på våra barn och unga, säger han.

Hur kan du ställa upp på det då?

– Vi måste göra avvägningar. Vi skulle kunna spara på andra ställen i den här verksamheten, exempelvis öka storleken på barngrupperna eller stänga nattis. Det vi har gjort nu är att titta på vilka frivilliga verksamheter vi har inom barn- och utbildning som inte påverkar skolan eller förskolan direkt i den lagstyrda verksamheten, säger Björn Sandal.

Öppen förskola

Öppen förskola är en mötesplats som är tillgänglig för alla som av någon anledning är hemma med förskolebarn. Exempelvis föräldrar som tar ut dagar från föräldraförsäkringen, arbetslösa, hemarbetande, dagbarnvårdare, mor- och farföräldrar etc. Att besöka öppen förskola är frivilligt, och man kan själv välja vilka aktiviteter man vill delta i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista