1 av 2
Agnes Bamporiki och hennes ett åriga son Texas brukar gå till den öppna förskolan på Z-gränd ett par gånger i veckan. Foto:Jessica Brander
2 av 2
Barnskötaren Siv Mattsson med Ella som brukar besöka den öppna förskolan på Z-gränds familjecentral. De är inte ensamma om det, i snitt besöker ca. 50 barn och föräldrar per dag öppna förskolan i centrala Östersund. Foto:Jessica Brander
Skolan

Skolbesparingarna upprör föräldrar

"Det är helt vansinnigt"
1:44 min

Öppna förskolor stängs, större klasser i grundskolan och inget stöd till dagisavdelningar med många små barn, det är besparingar som barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun beslutat om när nämnden ska spara 18 miljoner kronor nästa år.

Nämndens beslut innebär, om det blir verklighet, att de öppna förskolorna i Östersund stängs, sex stycken på så kallade familjecentraler och en på Jamtli.

Föräldern Torbjörn Eriksson tycker inte om beslutet.

– Det är helt vansinnigt tycker jag, det finns annat man kan spara på. Man behöver till exempel inte bygga en arena, det skulle räcka till många öppna förskolor, säger Torbjörn Erisson.

Agnes Bamporiki i Östersund brukar besöka den öppna förskolan vid Z-gränds familjecentral två gånger i veckan med sin 1-åriga son Texas och besöken betyder mycket för dem. Hon menar att det är lätt att bli isolerad när man går hemma själv med barnet.

– Jag märker hur Texas utvecklas när han träffar och får leka med andra, det betyder mycket för oss, säger Agnes Bamporik

Barn- och utbildningsnämnden räknar med att spara omkring 5 miljoner kronor genom att stänga de öppna förskolorna.

Andra besparingar görs bland annat genom större klasser i grundskolan (knappt 2 miljoner) och att stödet till dagisavdelningar med många små barn försvinner, den så kallade förstärkningsresursen (ca.3,5 miljoner kronor).

I Östersund drivs sex öppna förskolorna på så kallade familjecentraler tillsammans med mödra- och barnhälsovården och socialtjänsten.

Att lägga ned en del av det samarbetet kan få stora konsekvenser på sikt menar personalen som nu planerar att göra en gemensam skrivelse till kommunen för att berätta om konsekvenserna.

– Familjecentraler förutsätter att alla fyra ben (mödra- och barnhälsovården, socialtjänsten och öppna förskola) finns med! Det samarbetet vi har idag fungerar inte alls utan ett av benen, plockar vi bort den öppna förskolan så faller hela verksamheten, säger Monica Mattson som är förskollärare på den öppna förskolan vid Brunflos familjecentral.

Varför är den öppna förskolan så viktig i det här samarbetet?

– Därför här kan föräldrarna få stöd av olika kompetenser men vi finns samlade som en personalgrupp, säger Monica Mattson.

Oppositionspolitikerna protesterade mot besparingarna, Vänsterparitet vill till exempel att man ska titta på sammanslagning av skolor för att spara pengar på det viset i stället.

Sista ordet är inte sagt i den här frågan, kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut i höst och både politikerna i nämnden och personalen på familjecentralerna hoppas att kommunfullmäktige skjuter till mer pengar så att besparingarna inte blir stora.

– Om det blir så har vi sagt att vi i första hand slopar besparingarna på den öppna förskolan och inte tar bort förstärkningsresursen i grupper med många små barn, säger Björn Sandahl, (s) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".