Johan Tegnhed är chef för arbetsförmedlingen i Östersund. Foto: Martin Hanberg/Sveriges Radio.
Arbetsmarknad

Arbetslösa uppmanas söka jobb i Norge

"Alla som har möjligheten ska åka över till Norge"
1:20 min

Arbetsförmedlingen uppmanar fler arbetslösa att söka arbete i Norge. Arbetslösheten i länet ligger på 10 procent och väntas öka ytterligare till hösten.

Redan idag är det många som drar till Norge för att hitta ett jobb. Hanna Johansson är snart färdigutbildad och planerar att åka till Norge.

– I höst ska jag och en kompis och antagligen några fler åka till Norge. Vi har hört att det är ganska lätt att få jobb och väldigt lätt att tjäna pengar, säger hon.

Nästan 6000 människor står utan arbete i Jämtlands län och många av dem är ungdomar. Arbetsförmedlingen tror dessutom att arbetslösheten kommer att stiga ännu mer till hösten. Därför uppmanar Leif Clas, europarådgivare på Arbetsförmdlingen, att fler söker sig till Norge precis som Hanna.

– Alla som har möjligheten ska åka över. Man fyller hålen i citt cv, man skaffar sig relevant arbetslivserfarenhet och framförallt tjänar man pengar, säger han.

Över 80 000 svenskar jobbar i Norge, men det har inga negativa konsekvenser för Sverige, tror Johan Tegnhed som är chef på Arbetsförmedlingen i Östersund.

– Det är alltid bättre för en person som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden att söka sig dit jobben finns. Man får erfarenhet, kontakter och man blir mycket mer gångbar om man sedan vill flytta hem till Sverige igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".