Här utanför ett hus i Tingvalla i Strömsund blev mannen skjuten igår. Foto: Anna Ahlström SR.
Här utanför ett hus i Tingvalla i Strömsund blev mannen skjuten. Foto: Anna Ahlström SR.
Mordförsöket i Strömsund

Man häktad för mordförsöket på imamen

En man har häktats i sin frånvaro misstänkt för att ha försökt mörda den uzbekiske imamen som sköts i Strömsund i februari. Nu kommer han att eftersökas internationellt.

– Det är den man som har utfört attentatet. Han kommer från forna Östeuropa och är mellan 30 och 40 år, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Han vill inte uppge mannens nationalitet eller i vilket land han misstänks befinna sig i.  Petersson kommer inom kort att skicka iväg en europeisk arresteringsorder, vilket gör att mannen blir efterlyst.

Åklagaren tycker att han har stark bevisning. Det finns tekniska bevis och bilder från övervakningskameror från flera platser i landet, bland annat från Strömsund.

Det var den 22 februari i år som mannen från Uzbekistan sköts i huvudet i närheten av sin bostad i Strömsund. Han ligger fortfarande på sjukhus och läget är kritiskt. Han är en välkänd religiös ledare och regimkritiker i Uzbekistan, och det är ett huvudspår i polisens utredning.

För en vecka sedan häktades en man och en kvinna i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänks för medhjälp till försök till mord. De häktade bor i södra Sverige sedan ett par år tillbaka, men är uzbekiska medborgare. Åklagaren vill inte uttala sig om kopplingen mellan huvudmannen och de de två uzbeker som häktades för en vecka sedan.

Två häktade för mordförsöket

Foto: Nehro Mostafaee

En man och en kvinna i 30-årsåldern häktades på sannolika skäl misstänks för medhjälp till försök till mord. #text=5112690#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista