Hans Jonsson på Inlandståget är orolig inför framtiden. Foto: Billy Abraha
Tågtrafik

Nytt signalsystem hotar tågtrafiken

"Väldigt trist"
1:37 min

Inlandstågets verksamhet är hotad. I framtiden ska samma signalsystem finnas på alla tåg och järnvägar inom EU, och det skapar problem.

– Det är så dyrt att vi kan få lägga ner, Hans Jonsson på Inlandståget.

Ett nytt signalsystem, som heter ERTMS, ska år 2030 finnas på alla järnvägar inom EU. Det ska göra det lättare att åka genom landsgränserna. Tanken är Trafikverket ska satsa flera miljarder i det här systemet.

Men signalsystemet finns redan på Botniabanan och det gör att det blir problematiskt för Inlandståget när företaget ska leverera massaved till sina kunder.

Fått dispens
Som det ser ut idag har Inlandståget fått dispens från Trafikverket att köra på Botniabanan utan att ha det nya systemet på tågen. Den möjligheten försvinner i augusti.

Inlandståget har inte råd att införa signalsystemet och därför jobbar de nu febrilt med få igång ett samarbete med andra företag.

– Lyckas vi inte med det kommer vi inte kunna köra. Det vore trist både för oss och våra kunder, säger Hans Jonsson, operativ chef på Inlandståget.

För inlandståget skulle det kosta drygt 30 miljoner kronor att ha det nya signalsystemet på tågen. Samtidigt gör samma system att Trafikverket sänker sina underhållskostnader med 300 miljoner kronor per år.

Är kritisk
Hans Jonsson tycker att Trafikverket har skött införandet av det nya systemet på ett dåligt sätt.

– Jag tycker att de på ett bättre sätt borde ha utvärderat hur det här slår mot mindre operatörer, säger han.

Nu är han orolig för att allt fler företag kommer använda sig av lastbil istället för tåg när saker och ting ska fraktas.

– Jag som jobbar inom järnvägen vill hellre se att det blir tvärt om, att vi går från gummihjul till järnhjul, säger Hans Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".