1 av 3
Synskadade Inez Ejemar var en av de runt 30 demonstranterna på torget i Strömsund i lördags. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
2 av 3
Marianne Huttunen med tutan och Jahn Strid med plakatet tillsammans med de andra respresentanter från handikapporganisationerna i Strömsund. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
3 av 3
Demonstranterna tog sig två varv runt parkeringen på torget i Strömsund och stannade sedan till för att lyssna på en rad talare. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
Handikappanpassning

Strömsundsbor demonstrerade för ny lag

1:11 min

Genom en demonstration på torget i Strömsund samlades handikappogranisationerna för att kräva en lag mot otillgänglighet – något som i nuläget är vardag för många personer med funktionshinder.

För fjärde året i rad i Strömsund så marscherade ett demonstrationståg på torget i lördags. Efter två varv runt parkeringen bytte talarna av varandra under den stora banderollen med texten "Marschen för tillgänglighet".
– Vi är här för att visa hur otillgänglig vardagen är för oss som är funktionshindrade, sa Marianne Huttunen som fick skjuts i sin rullstol eftersom hon varken kan gå eller se.

Men hennes pipa var det minsann inget fel på.
– Alla har rätt till ett likvärdigt liv, skrek hon och blåste sen allt vad hon kunde i sin pipa i takt med demonstrationstågets trummis.
– Vi vill att det ska stiftas en lag så det ska bli tillgängligt för alla, fortsatte Marianne Huttunen.

Jahn Stid som fixat plakat till sina cirka trettio meddemonstranter höll med om att en ny lag är nödvändig.
– Så länge det inte finns skrivet i en lagstigtning så uppfattar heller inte invånarna i vårt land att det är ett fel att inte ha lokaler eller annat som är tillgängliga för alla människor som behöver ta sig in och vistas i dem, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista